Avatar Pennie

Pennie

Week 15: Sweet 16 taart: Pippi meets Cinderella

Geplaatst op 17 december 2018 om 01:45 uur



De één na laatste week…. Chef Nicholas was terug om ons te begeleiden met onze eindopdrachten: een Sweet 16 taart en een Bruidstaart.

De Sweet 16 taart maak je in door de school gevormde tweetallen. Het was de bedoeling dat je allebei een ontwerp maakte en dat je deze ontwerpen combineert tot 1 ontwerp. Het gaat erom dat je creatief om kan gaan met andere wensen en ideeën dan alleen je eigen ideeën. Verder moest het ontwerp aan een aantal voorwaarden voldoen.

Zo moest er een echte 10 inch taart en een 6 inch dummy (piepschuim) taart in verwerkt worden. Een echte taart is uiteraard anders om te verwerken dan een piepschuim variant. Dan moesten er nog een aantal technieken verwerkt zijn, moest alles eetbaar zijn en mocht je er niet langer dan 6 uur over doen.

We begonnen maandag en dinsdag eerst nog met bloemen maken, maar we waren allemaal zo zenuwachtig, ongelooflijk. En ik ben altijd nogal gevoelig voor de vibes in een groep, dus jemig…. wat een stress.

Woensdag mochten we beginnen. Ik werkte samen met Wasfia. Haar ontwerp was een prinsessenjurk met goud, glitter, broches, bloemen, parels, paars en hoogglans zwart.

Heel anders dan mijn ontwerp: ik wilde een strakke Pippi Langkous taart maken. De onderste taart zou dan het paard van Pippi uitbeelden (wit met zwarte stippen). En uiteraard moest er een oranje vlecht op de taart komen. Verder ging het mij vooral om de uitspraak: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, leek me toepasselijk voor een 16 jarig meisje… dus die zou ook op de taart komen. Dan had ik in mijn ontwerp een paar benen met schoenen uit de top laag bedacht.

Tsja, hoe combineer je deze heel verschillende stijlen….. Nou ja, daar is inderdaad heel wat tijd overheen gegaan. Wasfia had een duidelijk beeld voor ogen en dat leek mij helemaal prima!

De samenwerking ging heel goed, dat was fijn en we hebben alles prima binnen de tijd afgekregen (we hadden nog 10 minuutjes over). Is het een ontwerp geworden wat ik zelf ook gekozen zou hebben? Nou eerlijk gezegd niet. Maar ja, zo gaat dat in een samenwerking, een beetje geven en nemen. Voor school vond ik het prima!

Op woensdag zijn we na onze 3 uur ook begonnen aan de bruidstaart. Ook hier weer n aantal technieken die verplicht uitgevoerd moeten worden. Dan moet de taart uit 3 piepschuim taarten van 6, 8 en 10 inch bestaan. Als je wilt, mag je hieraan toevoegen wat je wilt. Ik heb dat niet gedaan, ik hou van een strakke taart.

Verschil met de Sweet 16 taart is dat je de taart helemaal in je eentje moet maken en dat je er 20 uur de tijd voor krijgt.

Oh ja, en woensdag moesten we eerst ons storyboard met de chef bespreken. Ik wist dat al vanaf week 2, maar je ziet voor je dat ik op dinsdagavond nog het bord af moest maken….

Uitdagende van beide projecten is dat je alles zelf moet bedenken. Met name de planning, hoeveel tijd kost iets, wat doe ik eerst, wat heb ik ervoor nodig, etc etc. Chef Nicholas is een schat, hij loopt wel de hele tijd rond en als je vragen hebt, helpt hij je. Maar hij zegt niets uit zich zelf: dus als je het zelf niet bedenkt, dan kan t zijn dat je pech hebt. Als dingen bijvoorbeeld moeten drogen, zoals bijvoorbeeld bloemen, dan moet je dat zelf bedenken en plannen.

Nou hoe ging dat dan met dat plannen….
Voor de Sweet 16 taart ging het bij ons gelukkig goed. Wij lagen na dag 1 helemaal op schema, lekker gevoel. Maar er waren al 4 in onze klas die in tranen uitbarsten na de eerste dag…. die liepen enorm achter of dingen lukten niet…

Maar de sfeer is zo bijzonder in de klas. Iedereen steunt elkaar (je mag elkaar niet helpen, maar anders hadden we dat zeker ook gedaan).

We zijn na school, ondanks dat we allemaal zo ongelooflijk moe zijn, gaan lunchen en dat is dan weer zo gezellig.

Donderdag na afronding van de Sweet 16 taart hebben we alle taarten naar een speciale kleine vergaderruimte gebracht en daar konden we elkaars taarten bewonderen. Normaalgesproken heb je genoeg tijd om even bij elkaar te kijken, maar dat zat er inderdaad nu niet in. Per tafel (er zijn 8 tafels) heeft toen iedereen zijn taart gepresenteerd. Wat was t idee, hoe ging de samenwerking, welke technieken zijn er gebruikt, wat viel mee, wat viel tegen… Heel erg leuk.

En daarna weer terug naar de klas en toen weer met de bruidstaart aan de slag. Nou dat viel mij niet mee. Na afronding van de Sweet 16 taart voelde ik me zoals n bad zich moet voelen waar de stop uit is getrokken… Maar goed, we hadden 1,5 uur om te werken, dus die kostbare tijd kon ik natuurlijk niet laten schieten. Dus ik heb maar mijn rode hartjes confetti gemaakt. Verstand op 0 en honderd kleine, nog kleinere en iets grotere hartjes maken maar….

En ik sliep maar zo slecht, ik zat maar te piekeren over het ontwerp, is t te simpel, is t te veel werk, is t te weinig werk… En het is onzin, want ik slaag zeker voor de opleiding. En dat kan ik allemaal tegen mezelf zeggen, maar ja, zo werkt dat toch niet in de nacht… Ongelooflijk irritant (en dat van jezelf vinden, helpt ook al weer niet)!

Nu hielp t achteraf ook niet dat ik mijn matras alvast van m’n bed gehaald had. Ik heb in mijn kamer 2 eenpersoonsbedden. Aankomende week komt de familie aan en Mike slaapt dan bij mij op de kamer (hoe klinkt dat? Als n logeerpartijtje, toch, hahaa) en dan leek t me gezellig om de 2 matrassen op de grond te leggen in plaats van de eenpersoonsbedden. Maar eerst nog even die twee matrassen op elkaar, want meer ruimte, maar dat sliep voor geen meter, veeeeel te zacht… Ik heb vannacht mijn matras terug op mijn bed gelegd en heb heerlijk geslapen… Beetje jammer dat ik dat niet eerder bedacht heb…

Maar goed, nog even terug naar vrijdag. Toen hadden we gelukkig een hele dag om aan de bruidstaart te werken. Nu maakte ik me zorgen over de planning, dus ik vroeg aan de chef of ik misschien maar iets moest laten schieten. Maar hij zei: wel nee, je haalt het prima, je bent altijd snel, dus geen stress…. En inderdaad lekker door gewerkt en ik lig nu iets voor op mijn schema. Lekker gevoel!

En vrijdag weer stress bij een aantal uit de klas: een aantal zijn tot 5 uur gebleven (4 extra uren)…. Ik was uitgeput na school - van de stress en het slechte slapen - dus ben naar huis gegaan en ben m’n bed in gedoken. Die matras lag op de grond, toen nog wel, dus ik heb niet echt veel slaap ingehaald…

Zaterdag voor de laatste keer alleen boodschapjes gedaan, wat gerommeld en gekookt en uiteindelijk besloten om niet uit te gaan met de groep, ik had zo’n hoofdpijn. Uiteindelijk in n helder moment dus de matras weer terug gelegd en heeeerlijk geslapen!

Vandaag even koffie met Edith gedronken en nog wat boodschapjes gedaan. Ennnn voor de laatste keer mijn uniform gewassen.

Ongelooflijk dat er al weer 4 maanden voorbij zijn! Het is een fantastische periode geweest waarin ik ontzettend veel geleerd heb en het is ongelooflijk fijn om 4 maanden lang alleen maar me-time te hebben. Alleen maar focussen op dingen die ik leuk vind en dan heb ik t natuurlijk ook ontzettend getroffen met de groep. Alle leuke dingen die we met elkaar gedaan hebben - een ervaring voor het leven!

Maar het zit er nog niet helemaal op: morgen en dinsdag nog aan de bruidstaart werken. Dan hebben we woensdag nog een laatste bakdag en krijgen we ook onze cijfers te horen. Donderdag is een hele dag opruimen en schoonmaken en dan is vrijdag de diploma uitreiking. Ongelooflijk maar waar, dan zit t er echt op!

Nou lieve allemaal, ik ga nog even buffelen morgen en overmorgen, al heb ik me voorgenomen ook te gaan genieten van de laatste dagen en dan volgende week al weer mijn laatste blog…. Ik hoop dat jullie het leuk vonden. Ik vond het in ieder geval erg leuk om elke week mijn belevenissen te delen.

Veel liefs en tot snel!

Reacties

Mam
Geplaatst op 17 december 2018 om 10:40 uur
Deze taart ziet er heel strak uit, goed gelukt lijkt me weer! Ik ben zo benieuwd te zien hoe je woont en hoe het in Chicago is. Mijn koffer staat gepakt, ik kom eraan????XXX

Marion
Geplaatst op 17 december 2018 om 09:57 uur
Een fantastische periode die maar heel weinig mensen zouden durven doen!

Emmy
Geplaatst op 17 december 2018 om 09:08 uur
Wat ziet de pippi taart er waanzinnig mooi uit!! Heel veel succes deze laatste week. En plezier, vooral dat. Chicago, de opleiding, de groep, alles wat je leert en maakt, je eigen appartement, de boodschappen, koffie met Edith, and so on. Wat een life time ervaring! Xx Emmy

Chabtal
Geplaatst op 17 december 2018 om 07:58 uur
Zet m op kanjer en geniet van de laatste bijzondere momenten in Chigago... en voor straks heel erg genieten met je familie x

Plaats een reactie