Week 10: Twee Teckeltjes & Oranje Boven
Geplaatst
op 12 november 2018 om 03:15 uur
Toen ik maandag op school kwam, stonden mijn kleine teckeltjes al op me te wachten! Ze hadden mijn werkbank bewaakt en waren, net als ik, klaar voor een volgende week vol met nieuwe taarten en nieuwe technieken!
Op maandag hebben we de “babycake” afgemaakt. In mijn geval een lichtgroene fondant basis waarop met de hand lijnen zijn getrokken. Voor de liefhebbers: dit is de quilting techniek. Natuurlijk zaten er ook weer een hoop andere weetjes en technieken in, maar ik merk dat ik er echt al handiger in ben geworden. Leuke taart en stressvrij aan gewerkt. Ik was blij met t resultaat en mijn 2 teckeltjes Karel & Kato waren zo toch weer eventjes bij me (ik mis ze!!).
Leuke van de chef die we deze week hadden, was dat we kleuren en invulling van de taarten zelf mochten kiezen. De taart van maandag moest een klein figuurtje bovenop hebben, maar iedereen had zijn eigen figuurtje gekozen, ontzettend leuk om al die verschillende beestjes en kleuren te zien.
En de volgende taart mochten we dus ook weer zelf de kleur bepalen: dus ik maakte een oranje boven taart: knal oranje it was!
Op deze taart hebben we een brush embroidery bloem gemaakt. Je spuit icing in de vorm van in dit geval een bloem op de taart en dan strijk je met een klein kwastje naar binnen. Ik had erg uitgekeken naar deze techniek, het ziet er mooi uit en het leek me niet al te moeilijk….
Inmiddels weet ik wel dat het bijna altijd zo is: wat moeilijk lijkt, valt nog wel eens mee, wat redelijk te doen lijkt, valt meestal tegen. Zo was het nu dus ook. Jeeemig, wat was dat lastig. Maar ook hier, na wat oefenen, ging het redelijk goed - zeker van een afstandje ;-).
Daarna hebben we “string work” “gedaan”. Je hebt verschillende varianten daarvan, wij hebben oriental string work en bridge work geleerd. Wat je eigenlijk doet, is eerst kleine pareltjes op de cake spuiten (ook van royal icing) en dan spuit je daarna “sliertjes” van het ene pareltje naar het andere pareltje. Omdat het los van de taart is, hang het sliertje naar beneden. Afhankelijk van hoe lang je het sliertje gemaakt hebt, heb je aan diepe of minder diepe halve cirkel. Dit laat je drogen - en dat duurt bij ons in de keuken maar een paar seconden, want het is zoooo droog… Dan keer je de taart om en doe je hetzelfde. Je snapt dat je oneindig veel patronen kan bedenken. Er zijn boeken vol geschreven, ongelooflijk wat er allemaal te maken is.
Ik zag hier tegenop, want jemig, wie kan dit nou…. En in t begin was t ook erg lastig. Het spuiten met gelijkmatige druk, blijft gewoon lastig. Ik moet gewoon meer vlieguren maken. Maar als ik bedenk dat t pas n paar weken geleden was dat ik met deze opleiding begon…. Was ik echt ongelooflijk trots dat ik dit zo voor elkaar kon krijgen!
De trillende hand is stukken minder, ik kan al meer letten op waar ik heen ga met mijn sliertje en dat betekent dus dat ik al wat beter het “gas geven” onder controle begin te krijgen. Het was leuk om te doen!
Chef Barbara heeft nog een aantal dingen voorgedaan, bijvoorbeeld quilling, stenciling en extension work. Ik vond het leuk om zo veel mogelijk technieken te proberen, dus ik heb met quilling rood-wit-blauwe bloemen gemaakt voor op de hoeken van de taart. Quilling is het oprollen van fondantreepjes en er dan figuurtjes van maken. Ik heb ook nog stencils gebruikt voor twee kanten van mijn onderbord.
Ook hebben we nog bridge en extension work gemaakt. Dan hangen de slingertjes niet alleen los en parallel van de taart, ze hangen ook nog schuin van de cake af. Dit is een heel gepriegel, want dan moet je naaldjes in de cake prikken, die gebruik je in plaats van de pareltjes op de cake. Je spuit dan een bruggetje van speld naar speld, daar hang je dan weer slingertjes aan en als alles droog is, haal je de spelden uit de taart en lijkt het alsof je witte slingertjes in het niets hangen…. Magic!
En dan vergeet ik helemaal dat we nog een rand voor de taart hebben gemaakt met de flooding techniek. Dan maak je eerst op een vlakke ondergrond met icing de buitenkanten van een figuur (in ons geval maakten we een rand die bovenop de bovenste taart zou komen). Die figuur vul je in met dunnere icing die als het ware vloeit binnen de lijntjes. De uitdaging is hier om heeeel snel te werken, want zodra de icing maar een beetje uitdroogt, vloeit het niet mooi meer en wordt je rand niet mooi. Het doet een beetje denken aan hoe je vroeger een tekening inkleurde: eerst de lijntjes, dan de binnenkant!
Kortom, ik heb echt goed geprobeerd om zo veel mogelijk technieken te proberen. Het grappige is dat je erachter komt dat je de ene techniek echt veel leuker vindt dan de andere. Vaak kan je dat dan ook beter. We hebben dat allemaal in de klas en we worden allemaal vaak verrast door onszelf. Grappig!
Aan het einde van de week hadden we allemaal echt mooie taarten, ook nu was het zo te gek om al die verschillende kleuren, technieken en ontwerpen te zien, fantastisch!
En wat buiten school gedaan?
Dinsdag heerlijk geluncht met de twee Chinese/Taiwanese klasgenootjes. Ondertussen mijn breivriendin geholpen met haar patroon.
Woensdagavond zijn we met een hele groep gaan eten bij een Indiaas restaurant want het was Dawali. Eén van onze klasgenoten komt uit India, dus hij had de klas gevraagd of we uit eten wilden gaan om het feest van de duizend lichtjes met hem te vieren, hij in traditionele Indiase kledij, schitterend. Was een hele gezellige avond en heerlijk Indiaas gegeten.
Wel een beetje beroerd geslapen, weet niet of het van het vele eten kwam of dat 11 uur naar bed echt te laat is voor mij… Maar goed, de donderdag goed doorgekomen en bijtijds naar bed gegaan.
Vrijdagavond met Edith uit eten geweest, ze is vandaag voor 3 weken naar Nederland, dus we moesten nog even bijkletsen voor haar vertrek.
T weekend was verder rustig, beetje bijgekomen en de gebruikelijke dingen gedaan zoals de was, schoonmaken en boodschappen doen. Ik ben wel ontzettend moe, heb toch maar even wat extra vitamine C gehaald, nog 6 weken bikkelen, dus even zorgen dat ik niet ziek word.
En net nog even 2 papieren feestmutsen gemaakt want we hebben morgen 2 jarigen in de klas! Dus een volle dag morgen, school, werken en daarna uit eten met de groep om de verjaardagen te vieren - ik ben weer meegevraagd, joehoeee.
Week 11 komt eraan: Sculpted Cakes it will be - ben benieuwd!!
Tot snel lieve allemaal xx
Reacties
Rob
Geplaatst op 17 november 2018 om 11:27 uur
Wat een belevenissen,zeg! En...Hoe onthoud je al die technieken? Staan die ook beschreven in een boek of syllabus om te raadplegen?
|
marion wouda
Geplaatst op 13 november 2018 om 08:47 uur
goede vraag van Marjolein. en buiten dat wat leer je ontzettend veel!
|
Mam
Geplaatst op 12 november 2018 om 09:38 uur
Omgaan met mensen uit allerlei culturen wat een verrijking is dat. Het herinnert me aan de tijd dat ik in Parijs au pair was en aan de Sorbonne studeerde, ook 4 maanden want toen begon ‘dans la rue avec nous’ de studentenopstand in 1968. Veel plezier met ze!!!
|
Marjolein
Geplaatst op 12 november 2018 om 06:58 uur
Klinkt zalig allemaal! Wat een week! Wat gebeurd er eigenlijk met al die taarten wanneer ze klaar zijn? Wie eet ze op? Liefs uit Baarn
|