Avatar Pennie

Pennie

Week 7: Sponge & Buttercream

Geplaatst op 22 oktober 2018 om 03:10 uur



Ik duik achter m’n Macje terwijl het schitterend zonnig weer is. Het is van dat vries weer, koud, maar stralende zon en knalblauwe lucht - heerlijk!

Het was de hele week dit weer, maar dan is ’t wel koud hoor om 6 uur bij de bushalte… Dus ik dacht maandag: laat ik maar lekker m’n mooie laarzen aandoen die ik van Mike voor m’n verjaardag heb gekregen: heerlijke warme Dubarry laarzen. En zo begon week 7!

Deze week hebben we les van Chef Courtney en we gaan taarten bakken en met buttercream afwerken. Einde van de week nemen we een echte eetbare 3 verdiepingen tellende bruidstaart mee naar huis! Ik riep: dat wordt wat, 16 Ubers voor school, want zo’n taart is echt zwaar en niet zo makkelijk in de bus mee naar huis te nemen, hahahaa.

We zijn begonnen met het bakken van een witte, chocolade en gele sponge. Ook hebben we direct de vullingen gemaakt: chocolade-, vanille- en koffiesmaak. Natuurlijk hebben we een hele hoeveelheid meringue gemaakt voor de botercrème.

Op maandag en dinsdag heb ik “production” gedaan. Je moet 4x helpen op school. Idee is dat je een goed beeld krijgt van al het werk dat er gedaan moet worden in een keuken. Ik hoorde dat het vooral afwassen is. Maar op maandag heb ik alle chocolade vormen die de school heeft gereorganiseerd. Jemig, wat een bergen vormpjes…. Maar ze staan allemaal weer keurig in de kast, eieren, hazen en lammetjes in de lentehoek, de harten en bonbonvormpjes hebben ook hun eigen afdeling gekregen. Het was leuk om te zien dat de school zo veel vormen heeft!

Na afloop moest ik nog even wat uit de klas pakken en daar was de Chef nog aan het werk. Ik heb toen ontzettend leuk en openhartig gesproken over wat ik hierna wil gaan doen. Ik weet t eerlijk gezegd nog steeds niet. Ik heb wel zo wat ideeën, maar ja, wat werkt, wat is handig? Het was heel leuk om met haar erover te praten, vooral ook omdat zij zelf een winkel heeft gehad met heel wat man personeel. Ze is nu gestopt met haar zaak en geeft les. We konden dus goed over de voor- en nadelen van het een en ander praten.

Op dinsdag heb ik voor production allerlei recepten voorbereid (afwegen) zodat er ’s avonds op school een workshop gedraaid kon worden. Ook niet vervelend om te doen. Komende week doe ik de resterende 2 keer, dan heb ik dat ook weer gedaan!

De rest van de week hebben we geoefend om een taart met botercrème netjes af te werken. Dat vond ik zo lastig, veeeeeel lastiger dan ik had verwacht. Bah, ik had op een gegeven moment zelfs het idee dat ik van ellende moest huilen…. Ben je 46 en denk je dat je in tranen uit gaat barsten. Ik weet natuurlijk dat dat onzin is, maar iedereen herkent dat gevoel vast wel….
Maar de klasgenootjes zijn zo aardig, onder de afwas vertelde ik dat ik het zo lastig vond en iedereen reageerde zo lief. Eén meisje vertelde dat zij de eerste keer 4 uur bezig was geweest en toen ze klaar was de hele taart uit haar handen liet vallen…

Donderdag en vrijdag hebben we besteed aan de afronding van de taarten. Alle 3 de lagen zijn in ieder geval 2x afgesmeerd (en moeten tussendoor steeds opstijven in de koelkast). We moesten de taarten met 6 verschillende decoraties versieren. Betekende dat elke laag een verschillende “voor- en achterkant” had. In het afwerken ging ook veel tijd zitten. Het is echt zo moeilijk om netjes en precies te werken. Maar uiteindelijk stond er een taart en was de chef heel tevreden. Ik had weer een heel prima cijfer! Maar, ik weet dat ik thuis nog wel even heel wat uren moet werken om op het door mijzelf gewenste niveau te komen. Met botercrème is het denk ik net als met stuken. Het ziet er eenvoudig uit, maar oh wat is het lastig om het glad te krijgen.

Vrijdag werden we trouwens nog naar beneden geroepen na de lessen: daar stond een enorm broodbuffet klaar. De leerlingen die het broodprogramma volgen, hadden hard gewerkt! We mochten allemaal wat lekkers meenemen, heerlijk!

Woensdag ben ik na school met een klasgenootje op zoek gegaan naar breinaalden (en gevonden) en hebben we lekker Mexicaans gegeten. Donderdag vroeg ze of ik zin had om met haar naar Chinatown te gaan om daar na school te eten, nou, dat leek me wel wat: echt Chinees eten. Ze vroeg of we in Nederland ook Chinees eten. Dus ik vertelde haar van babi pangang, tjap tjoy en foe yong hai. Helaas kende ze deze gerechten niet, whahaaa. We hebben dim sum gegeten: dus allemaal kleine hapjes. Eerst dacht ze dat ze voor mij naar vegetarische hapjes moest zoeken. Ik vermoedde dat dit lastig zou worden dus ik zei: bestel jij wat je anders ook zou bestellen en dan eet ik gewoon mee. Zo gezegd, zo gedaan… totdat de gefrituurde hanenpoten op tafel kwamen. Ik dacht eerst nog: ja, dat ga ik nu dus gewoon ook proberen, maar dat lukte me toch echt niet…

Vrijdag uiteindelijk met n Uber naar huis gegaan. Eerst nog gedacht om de bruidstaart ergens af te gaan geven (brandweer of een bejaardentehuis). Maar ja, met zo’n enorme en zware taart en het regende… Dus uiteindelijk heeft Edith de taart zeer officieel aangesneden vrijdagavond. Hij was heerlijk, maar ik heb toch die enorme taarten afgegeven bij de receptie van het gebouw. Ik hoop dat andere bewoners er ook van genoten hebben!

Zaterdag het gebruikelijke rondje: farmersmarket om de hoek, wat gerommeld, even met Edith koffie gedronken, lekker gekookt en natuurlijk de was gedaan. 

Vandaag voor het eerst mijn oventje uitgeprobeerd en gegrilde groenten gemaakt. Dan kan ik steeds wat nemen de komende dagen, leek me wel handig, wat foodprepping werk gedaan dus.

En vanmiddag was mijn klasgenootje Shu er en heb ik haar geleerd hoe te breien. Erg gezellig en lekker zitten kletsen.

Als laatste nieuwtje deze week: het grootste food tijdschrift van Nederland Delicious volgt mij nu ook. Wekelijks schrijf ik voor hun online omgeving een column, super leuk en ook wel trots!

En nu is het al weer tijd om me voor te bereiden voor komende week. De laatste week voordat ik over de helft ben en het aftellen gaat beginnen.

Geniet ervan komende week!
-xx-

Reacties

Lisette Wenink
Geplaatst op 22 oktober 2018 om 21:44 uur
Wat een prachtige taart! De andere bewoners van het gebouw boffen maar met jou! Leuk om al je belevenissen te lezen. Ook hier was het tot nu toe schitterend weer. En aan de overkant begint nu zowaar gras te groeien! Groetjes van de Singel!

saskia
Geplaatst op 22 oktober 2018 om 20:03 uur
Wat een prachtige taart is het geworden en wat is het weer leuk om je hele week zo te lezen. Hilarisch dat je daar de dames leert breien. Ook gezellig om ondertussen te kletsen maar ja dat wordt dan wel weer zoeken naar de "gevallen steekjes". Je bent nu vast al weer op school, geniet er weer van.

Mam
Geplaatst op 22 oktober 2018 om 07:53 uur
Weer een huzarenstukje, die bruidstaart en wat fijn dat je het in de weinige vrije tijd zo naar je zin hebt, xxx

Marjolein
Geplaatst op 22 oktober 2018 om 06:31 uur
Jemig wat een enorme taart! Ziet er heerlijk uit! Leuk om al je verhalen te lezen. Ik verheug me op je volgende blogs. Liefs Marjolein

Plaats een reactie