Avatar Pennie

Pennie

Week 6: Foundation in Sugar and Chocolate Décor

Geplaatst op 15 oktober 2018 om 23:18 uur



Jawel, hier is uw suikerkunstenares, dan weer! De zondag loopt al weer op z’n end, dus ik ga snel de belevenissen van afgelopen week opschrijven.

We begonnen maandag met nieuwe tafelmaatjes aan chocolade. We hebben eerst uitleg gekregen over het hoe je chocolade gebruikt. Hoe temper je chocolade zodat je het goed kunt gebruiken voor het maken van kunstwerken. Voor ons was dat deze week een makkie, want we hebben een gigantische chocolade tempereer machine in onze klas staan - zeg maar een mega chocolade fontein…. Willy Wonka is hier net in de theaters gaan draaien, nou, ik dacht dat ik al in de fabriek beland was… oooooveral chocolade…

Maar ik vond het lastig het werken met chocolade. Je werkt namelijk met getemperde chocolade die vloeibaar is en met harde chocolade die je als het ware als klei gebruikt. De harde chocolade wordt gemengd met andere ingrediënten en opgewarmd in een super Magimix. Als de chocolade dan precies warm genoeg is, kan je m gebruiken als een soort klei. 
Wanneer is die chocolade dan goed? Nou, dat moet je horen aan het apparaat, voelen aan de textuur en warmte van de chocolade… Niet zo eenvoudig als je nog nooit zo met chocolade hebt gewerkt. Maar goed, ooit heb ik ook wel eens met klei gewerkt, dus hoe moeilijk kan t zijn. Want zodra het uit de machine komt, leg je het kruimelige geheel op je bank en kneed je het een beetje en daarna ga je het, in ons geval, uitrollen. 

Mijn handen zagen er in no time uit alsof ik uren met mijn handen in een pot Nutella had gezeten… Niet echt de bedoeling, als je een strak showstuk wilt maken! Jullie begrijpen, ik vond er niet veel aan, het lukte me eigenlijk gewoon niet zo goed… 
Maar gelukkig gingen we daarna over op het gebruik van de chocolade uit de machine (lekker vloeibaar). We hebben vormpjes volgegoten en even hard weer leeggegooid, ja, want de kunst is om mooie dunne vormpjes te krijgen, die krijg je door vrij snel de vorm weer leeg te gooien, dan ontstaat er een mooi dun laagje (je kent dat vast wel, van die mooie gevulde paaseieren, dat maken ze op dezelfde manier). 

Daarna toch weer verder met kneden, rollen en vormen… en ongelooflijk, maar het lukte: geen gesmolten chocolade meer aan mijn handen en keurige strakke chocolade… Oefening baart kunst, maar zo snel, dat had ik niet verwacht….
Dinsdag en woensdagochtend deel twee, toen hebben we van alle losse onderdelen die we op maandag hadden gemaakt één stuk gemaakt bestaande uit een kat, zonnebloem, paddenstoeltjes, boomstronk en gras.

Ook nu ging het weer om zo veel mogelijk verschillende technieken te verwerken in 1 stuk. Heel erg leuk en leerzaam, vooral wat ik een volgende keer toch anders zou doen (onder andere de vormgeving van de kat).
Woensdagmiddag zijn we aan de slag gegaan met suiker.

We hebben suiker opgewarmd tot 165 graden zodat we er rozen, linten en appels van konden maken. De roos is het makkelijkste, daarna linten en als moeilijkste de appel. En als je deze 3 dingen kan, dan kan je van daaruit verder werken, want een appel wordt een peer en een peer wordt een vogel…

Maar nu als eerste aan de slag met de roos, een struggle, want de suiker is zo ontzettend heet. Zelfs met 3 paar handschoenen over elkaar is het “trekken” van suiker nog een hete en zware klus. Het gaat erom om binnen een beperkte tijd genoeg keren de suiker uit te trekken. Door het uittrekken komen er kleine luchtbelletjes in de suiker waardoor het er mooi zijde-achtig uit gaat zien. Als je suiker smelt en het gewoon weer hard laat worden, dan blijft je suiker doorzichtig. 
Je snapt het al, je kan spelen met kleuren, het aantal keren dat je de suiker trekt, waardoor het er anders uitziet etc etc. Door de hitte en de snelheid waarmee gewerkt moet worden, was ik gewoon nerveus….  Vooral omdat het makkelijkste onderdeel: de roos, niet echt makkelijk was voor mij…. 

Daarna hebben we linten gemaakt, rolletjes van verschillende kleuren leg je tegen elkaar aan en dan is het de kunst om de temperatuur en de diameter van de verschillende rolletjes gelijk te hebben. Dan is het een kwestie van uitrekken, vouwen, plakken (oeps, daar zaten de rolletjes over elkaar geplakt, dat was niet helemaal de bedoeling…) en weer uittrekken… En dan kan je de linten in krullen vouwen, maar pas op: is de suiker iets te koud en je lint breekt in gruzelementen…. En die temperatuur is lastig, want het is met je 3 handschoenen aan nog steeds warm, dus je denkt: hoe kan dit, is t nu al te veel afgekoeld zodat t knapt… Ja dus…

Als klap op de vuurpijl maakten we een appel. Een appel maak je door een hompje suiker op te pompen (net als het oppompen van een luchtbed). Maar ook hier weer: de suiker moet overal even heet zijn, anders krijg je een uitstulping aan 1 kant of knapt de appel. De temperatuur controleer je door te werken met een hitte lamp (opes, de suiker is nu zo heet geworden dat het van je tafel afdruipt…) en een fan (oeps, de suiker was nog zo heet dat de fan je kunstwerk naar 1 kant heeft geblazen…).

Maar op de een of andere manier kreeg ik de smaak te pakken. Super leuk om lekker aan de slag te gaan en je creativiteit alle ruimte te geven. Uiteindelijk is mijn eindstuk heel goed gelukt. Mijn mini groene appeltje was erg mooi volgens de chef (very nice green appel at table 3, riep hij in de klas) en ook de kleurencombinatie was erg geslaagd. Het allerleukste was dat heel veel klasgenootjes aan het end naar me toe kwamen om me complimenten te geven, trots trots.

Verder heb ik op maandag uiteraard weer bij de snoepwinkel gewerkt. Ik ben woensdag naar de Union League Club Chicago geweest. Dit is een besloten club die al 140 jaar bestaat. De club zit vlak bij school en onze diploma uitreiking vindt hier ook plaats. Ik heb een middagje meegedraaid en vanzelfsprekend is de keuken in zo’n groot complex heel wat anders. Ik heb allemaal kleine gebakjes gemaakt, bonbons op schaaltjes geplaatst, kortom, allerlei lekkers voorbereid voor partijen en etentjes. Heel leuk om te doen. Ook hier was de chef weer heel enthousiast, dus fijn. Misschien ga ik nog een keer terug, ik wil niet al te veel werken, want ik wil vooral fit elke dag naar school kunnen en school is eigenlijk al vermoeiend genoeg. Als je dan ook nog 2 of meer dagen pas rond 7 uur thuis bent, is me dat eigenlijk een beetje te gek… We shall see…

Zaterdag ben ik met 2 klasgenootjes naar Open House Chicago geweest. Allerlei verschillende gebouwen zijn dan gratis toegankelijk voor het publiek. We gingen op pad, maar al snel belandden we in een grote protestmars. Bedoeling was om mensen op te roepen om te gaan stemmen voor de midterm elections. Maar eigenlijk was de hoop, zo begreep ik, vooral om zo veel mogelijk mensen op te roepen om tegen Trump/Conservatieven te gaan stemmen. Indrukwekkend, dus we hebben een tijdje staan kijken. Toen weer verder richting gebouwen. Een aantal mooie gebouwen gezien, maar helaas stonden voor veel gebouwen hele lange rijen, dus toen besloten we om toch maar even op zoek te gaan naar een jas voor 1 van de meiden….

’s Avonds even geborreld met Edith, lekker bijgekletst!

Vandaag met een ander klasgenootje richting Wicker Park. Zij wil iets gaan breien, maar heeft geen idee hoe dat moet, nou, daar kan ik haar wel mee helpen. Dus we hebben heerlijk door een wolwinkel gestruind, wat wol gekocht (oempfff, prijzen zijn niet te vergelijken met Nederland, wat duuurrr). Daarna hebben we heerlijk gegeten en gezellig gekletst en toen weer richting huis.

Andere noemenswaardigheden deze week… Nou, het weer! Maandag en dinsdag was het hier nog 29 graden en woensdag was het 9 graden, wat een overgang!

En verder hoorde ik dat de tickets geboekt zijn voor Mike, Merel en Joost ennn mijn moeder komt ook mee, verrassing! Dus ik heb maar liefst 4 mensen om mee te nemen naar de diploma uitreiking, gezellig!!

En nu zit deze week er al weer op! Volgende week gaan we aan de slag met sponge and buttercream. Dus dat wordt weer veel bakken (heerlijk!) en weer n nieuw tafelmaatje. Daarnaast moet ik maandag- en dinsdagmiddag werken op school. Het is verplicht om 4 middagen “production” te doen. Geen idee wat het is, zal wel in de categorie “dishes” vallen. Maar ja, dan heb ik dat ook maar weer gehad.

Goede week, hoop voor jullie dat het zomerse weer nog eventjes aanhoudt in Nederland, fijn!

-xx-




Reacties

Angela
Geplaatst op 17 oktober 2018 om 14:53 uur
Wat is dit prachtig!! Ziet er echt profi uit!

Marjolein
Geplaatst op 17 oktober 2018 om 06:45 uur
Wat een prachtstuk Pennie! Bijzonder om te lezen hoe het wordt gemaakt! Leuk om mee te lezen met dit avontuur ????

Saskia
Geplaatst op 16 oktober 2018 om 19:15 uur
Wat een enerverende week heb je weer achter de rug. En wat ben je toch een heerlijk creatief mens. Echt prachtig wat je maakt. En zo jammer dat we niet alles mogen proeven, het water loopt me in m'n mond

Mam
Geplaatst op 16 oktober 2018 om 00:20 uur
Haast niet te geloven dat je dat van suikerwerk hebt gemaakt, je bent een topper!

Plaats een reactie