Avatar Pennie

Pennie

Week 3: gumpaste, piping & rolled fondant with Chef Nicholas

Geplaatst op 24 september 2018 om 03:59 uur



Deze week zijn we echt echt begonnen: Chef Nicholas, expert op het gebied van suikerwerk, levensechte bloemen en cake decoration geeft ons deze en volgende week les. De eerste 2 weken waren introductieweken. Ennn wat een verademing! Ik had juist dit weekend bedacht me meer op mezelf te richten en dat gaat uitstekend!

We hebben ons deze week bezig gehouden met een Valentijnscake (cake als in taart). Dat betekent dat we royal icing hebben gemaakt (te dik, te dun, de pipingbag te vol, te leeg, hoeveel kleurstof toevoegen…. je snapt t al: niets is eenvoudig). 
Daarmee hebben we hartkoeken geglazuurd die we eerder gebakken hadden. We hebben een cherubijntje en letters uit de hand gespoten (pressure piping). Ook hebben we het cake bord bekleed met roze fondant, dat weer van een printje was voorzien. Dit doe je door er met een soort stempelroller overheen te gaan. Verder hebben we figuurtjes uit fondant gestoken en met glitter gecoat. Al deze dingen doe je verspreid over meerdere dagen, want alles moet drogen voordat je weer verder kan. Er komt dus heel wat denk en planwerk bij kijken.

Er wordt door de chef niet alleen uitleg gegeven over de techniek, maar ook steeds wordt een koppeling gemaakt met je eigen business. Koop je dingen kant en klaar of maak je het zelf (icing, fondant, etc). Het hangt allemaal samen met je planning en de kosten. Ik was steeds lekker op tijd klaar, dus dat gaf me een veeeeel beter gevoel en geen stress.

Daarna even snel eten en richting Whimsical om te werken. In dit schattige kleine winkeltje waar ze allerlei ouderwets snoep maken heb ik de eerste dag vooral dingen verpakt. De tijd was zo voorbij, gezellige dames en gewoon leuk om in zo’n winkeltje aan de slag te zijn. Er moet enorm veel verpakt worden, omdat het snoep door heel Amerika in luxe winkels verkocht wordt.


De rest van de week zijn we ook nog bezig geweest met een roos. Dit keer mooi van rood fondant en ook hier weer een heel werk. Hoe dun de blaadjes moeten zijn, hoe je nerven maakt, hoe je de blaadjes plaatst, uiteindelijk verft (met kleur en rozengeurstof, het is allemaal net echt, aan het kleinste detail is gedacht) en samenvoegt tot een takje met groen, een knop en volledige roos.

We hebben ook veel onze pipingskills geoefend en uiteindelijk donderdag de eerste proficiency toets gemaakt. Dat betekende dat ik op een dummy cake spuitwerk moest laten zien: een rand met schelpen en scrolls (een running S scroll, voor de liefhebber). 

Ik moest steeds aan mijn rijlessen denken: in het begin rijd je te hard of te zacht, waardoor je als een krant rijdt. Zo is het met piping ook… Meer vlieguren maken, dus ik heb tandpasta gekocht zodat ik thuis kan gaan oefenen (tandpasta lijkt erg op icing, tip van de chef om thuis mee te oefenen!).

Na school ben ik alle dagen mee “uit” gevraagd. Heel gezellig met allerlei verschillende damesgroepjes uit de klas geluncht, voelde me zeer vereerd dat ik steeds mee mocht, gezellig! En zo kom je nog eens ergens: bijvoorbeeld in n soort Chinees restaurant waar ze n bapaobroodjes in de vorm van een taco serveren met vleesjes erin - jullie snappen dat ik dit heerlijke gerecht even aan mijn neus voorbij heb laten gaan, iets te veel vlees naar mijn smaak.

We hebben ook gehoord wie onze partner is voor 1 van de eindopdrachten. Je moet in twee-tallen een Sweet 16 Cake maken. Idee is dat je allebei een ontwerp maakt en dat je die uiteindelijk tot 1 gezamenlijk ontwerp omtovert. Je hebt dan 6 uur in totaal om een taart van 2 lagen te maken. Hij moet aan allerlei voorwaarden voldoen, dus dat is nog even een puzzeltje. Maar zoals Pippi zei: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Vrijdag kregen we terugkoppeling over onze testen en ik was super blij want ik had een “A”, net als alle anderen overigens. Maar ik was verbaasd, want ik heb nog nooit een pipingbag in mijn handen gehouden hiervoor, dus niet ontevreden!

Verder moesten we vrijdag ook onze self evaluation inleveren. Ik moest 3 dingen noemen die fout zijn gegaan de afgelopen periode en hoe ik het opgelost heb of zou hebben. Verder moest er een apart stuk geschreven worden over je houding. Daar krijgen we dan volgende week weer feedback over. Kortom, je wordt constant aan het werk gezet, letterlijk, maar vooral ook geestelijk. Er is zo ontzettend veel nieuws te leren, de hele klas was woensdag dood moe, we doen bijna allemaal ’s middags een tukje, gewoon omdat we kapot zijn - veel input voor de hersenen, er worden in moordend tempo nieuwe paadjes aangelegd!

En vrijdag ook de uitslag van het ServSafe examen: gehaald - joehoeeeee. Super blij mee, zeker als je bedenkt dat van onze groep van 6 er toch n aantal het niet gehaald hebben. Het certificaat is voorwaarde om je diploma te behalen, dus heerlijk dat ik dat van de lijst kan strepen!


Zaterdag en zondag heerlijk rustige dagen: farmersmarket, boodschapjes, museumdag en naar het Museum of Contemporary Art geweest met twee klasgenootjes, ’s avonds met Edith India’s gegeten, zondag weer de gebruikelijke was gedaan en gewoon heerlijk genoten van stralend zonnig weer!

Het is nu zondagmiddag, dus zo nog even naar buiten. Ik had een cake carrier gekocht, zodat je de dingen die je gemaakt hebt van school naar huis kan meenemen. Maar die leek te klein, de andere was nog kleiner, kortom, weer even ruilen. Ach, dan heb ik weer een loopje, want het is schitterend weer hier!

Nou lieve mensen, heel leuk al jullie reacties en ik hoop dat ook opa Bert weer van de partij is!

Dikke zoenen!


Reacties

Lisette
Geplaatst op 29 september 2018 om 16:46 uur
Tsja en toen stonden er ineens rare vraagtekens bij mijn berichtje. Het waren emoticons, maar dat kan het systeem blijkbaar niet aan. Groetjes van de Singel!

Lisette
Geplaatst op 29 september 2018 om 16:45 uur
Van harte gefeliciteerd met je A en je certificaat!????????

Saskia
Geplaatst op 25 september 2018 om 07:30 uur
Wow wat een ervaringen weer. Je leert in korte tijd echt zo ontzettend veel. Ook al zal je doodop zijn na zo'n week de energie spat van je blog af. En lekker dat je je toets hebt gehaald! Vandaag is 't al weer dinsdag, dag 2 van week 4. Het gaat echt snel. Fijne week x

Pennie
Geplaatst op 24 september 2018 om 12:37 uur
Hi Emmy! We zitten met 16 in de groep, maar 10 daarvan hadden het servSafe certificaat al eerder gehaald. Ik geloof dat t 5 jaar geldig blijft, dus vandaar maar met 6 vanuit onze groep. Xx

Mam
Geplaatst op 24 september 2018 om 09:06 uur
Een heel nieuwe dimensie waardoor je weer enorm groeit, super! en natuurlijk weer een papiertje erbij, daar stop je nooit mee, haha.

Emmy
Geplaatst op 24 september 2018 om 08:03 uur
Pennie gefeliciteerd! Met je A en je certificaat. En dat allemaal in een week. Wat maak je enorme vorderingen! Je hebt het over jullie groep van 6, op de groepsfoto zag ik er meer. Doen zij een andere/vervolg opleiding? Have fun in week 4. Xx

Plaats een reactie