Week 1 zit erop!
Geplaatst
op 10 september 2018 om 04:22 uur
Dinsdag was t dan eindelijk zo ver: de eerste schooldag, leuk en ook heel spannend!
Ik zit met 15 anderen in de klas, 2 mannen en verder allemaal dames. De mensen komen overal vandaan, India, China, Taiwan, Bolivia, alle staten van de USA, maar niemand uit Chicago zelf. Het lijkt een leuke groep, ik behoor wel tot de oudjes, maar het kan nog prima (denk ik zelf ;-)).
Dinsdag stond in het teken van kennismaken, papierwerk in orde maken, buskaart, uniform, boeken en toolkit in ontvangst nemen en korte introducties van de chefs. En wauwwww, wat was dat inspirerend: we krijgen les van Chef Nicholas, die onder andere de bruidstaarten voor Charles & Diana maakte.
We stonden ook uitgebreid stil bij onze carrières: wat ga je na de opleiding doen… We moeten daarom werken aan onze cv’s, stages lopen, etc etc. En ook voor internationale studenten zijn er meer dan genoeg mogelijkheden… Ik ben benieuwd en kreeg het gelijk een beetje benauwd, ik dacht juist om eens lekker rustig de komende 16 weken te gaan uitvogelen wat ik hierna wil gaan doen, maar niks dus: direct aan de bak… Wil ik per 1 januari 2019 full of part time aan de slag, in een restaurant, hotel of eigen zaak…. Jemig…. Later deze week bedacht ik: toch maar eerst rustig de opleiding doen en dan komt t vanzelf wel…
Wat ik ook heel leuk vond, was het welkomstwoord door Chef Sébastien. Hij zei dat het vooral heel belangrijk was om tijdens de lessen zo veel mogelijk te kijken, alles op te nemen, veel vragen te stellen en ervan te genieten.
Ik moest denken aan onze Tanzania vakantie. Ik wilde toen natuurlijk ook zo veel mogelijk vastleggen en ontdekte op enig moment dat ik alleen maar bezig was met t maken van foto’s. Geen één foto gaf precies weer hoe schitterend het beeld was, dus snel nog een nieuwe betere foto…. Tot ik bedacht dat het beter was om gewoon alles goed in me op te nemen, die mooie foto’s moest n ander dan maar maken (of waren vast wel te koop, gemaakt met een professionele lens, in plaats van een iPhone…). Ik denk dat hij dit bedoelde: goed voorbereid in de lessen komen, in het moment zijn en zo veel mogelijk opnemen: enjoy the ride!
Na school direct door naar de stomerij dame van Edith om mijn broeken van mijn uniform op maat te laten maken: vrijdag moeten ze klaar zijn!
Toen ik thuis kwam, was ik zo hyper van alle indrukken en nieuwigheid! Toch maar bijtijds naar bed, want de jetlag was nog niet helemaal weg.
Woensdag en donderdag weer in de schoolbanken. We kregen uitleg van Chef Alissa over smaken (proeven), ingrediënten, maar ook moesten we handen tekenen, fondant kleuren maken (we kregen een verfstaaltje en moesten van primaire kleuren deze kleur namaken, toch lastiger dan je zo denkt). En aan het end hebben we in 2-tallen een bruidstaart ontworpen. Deze dagen stonden in het teken van productkennis en creativiteit. Hoe vertaal je wensen van klanten, hoe breng je je ontwerp goed over en hoe zorg je dat je ontwerp in balans is. Ik heb ooit eindexamen tekenen gedaan en vond het leuk om weer zo creatief aan de slag te kunnen!
Na de lessen van school naar huis gelopen, dat is leuk want dat is helemaal door hartje centrum. Ik loop overigens heel wat af: de afgelopen week elke dag ruim 10.000 stappen gezet, heel wat beweging.…
Vrijdag dan de eerste dag in de keuken: 6:45 sharp stonden wij voor de keukendeur netjes te wachten om binnen geroepen te worden (brrr 5 uur opgestaan). We begonnen met een rondleiding door alle keukens, er zijn er een aantal in het gebouw. Wij zijn de hele opleiding op de 4e verdieping, een grote keuken met 12 werkbanken voor studenten en voorin een gedeelte voor de chef; grote lokalen dus, met grote vriezers, koelkasten, mixers, enorme voorraden, aparte spoelkeuken, kortom, echt anders dan je eigen keuken en totaal anders dan de werkomgeving die ik gewend ben. Ging mijn nieuwste keukenvriendin Gretchen, mijn elegante safetyklompen, nog meer waarderen, zo’n vloer kan slippery worden, dat snap ik wel…
Mijn broeken waren overigens perfect op maat gemaakt, dus ik zag er volgens mij keurig uit. Ik heb even snel een fotootje van mezelf op de wc gemaakt, eigenlijk mag je je schort en hoedje niet op houden in de wc… Dat weet ik dus wel, maar voor de foto was dit wel even n handige plek… om 6:33 AM…. Ben niet naar de wc geweest, voor de helderheid :-)
Na de rondleiding en uitleg moesten we appels snijden: snijtechniek oefenen. Het ging niet om de snelheid, daar was ik blij om, want ik dacht: ik ben natuurlijk de sloomste. Maar gelukkig viel dat reuze mee. Toch wel fijn, niet gelijk al de pino van de groep te zijn… Daarna hebben we een begin gemaakt met het maken van een traditionele Engelse vruchtencake. Het recept deed mij erg denken aan de traditionele Christmaspudding die ik vroeger altijd maanden voor kerst maakte en niet ingewikkeld.
We werken trouwens steeds met z’n 2-een per werkbank, na 2 weken wissel je en dan werk je weer 2 weken met een andere student samen. Ik sta de komende 2 weken naast een dame uit China, gezellig, maar helaas moeilijk te verstaan. Maar misschien wordt mijn Chinees nog wat beter de komende weken :-)
Aan het end van de ochtend moesten we de keuken schoonmaken. Nou, dat hakte erin. Ik was stiekem toch nog wel moe van alle voorgaande nachten, was toch steeds tussen 2 en 4 wakker, deze ochtend om 5 uur opgestaan en dan aan 1 stuk doorwerken om dan nog even de vloer goed met een borstel te schrobben… Ik had vreselijke honger en dorst aan t end van de ochtend. Dus toen ik thuis kwam snel nog wat gedronken en gegeten en toen toch maar even een tukje gedaan.
Vrijdagavond vroeg naar bed en zaterdag eindelijk een beetje normale tijd wakker geworden: betekent klaarwakker om 6:35…. Zou de jetlag over zijn…
Rond 8 uur richting farmers market. Om de hoek van mijn huis was de hele straat afgezet en stonden allemaal standjes met heerlijk vers fruit, groente, kazen, taartjes, brood, bloemen, honing etc etc. Maar op internet had ik gezien dat iets verderop de officiële markt was, dus toch ook daar even heen. Onderweg gestopt bij de echte Franse bakker en daar een croissant met koffie genomen, voelde me bijna een echte Française in Chicago dan…
Eenmaal aangekomen zag ik dat de markt leuk was, maar dat de markt bij mij om de hoek minstens zo goed was. Dus besloten om de hoek wat dingetjes te kopen, als je zo veel loopt, ga je vanzelf een beetje op het sjouwen letten….
Daarna even aan de overkant bijkletsen met Edith met een koffie en koek bij Barnes & Nobles. ’s Middags toch weer even richting Target om een vaasje voor mijn farmers market bloemen te kopen en ach ja, dan kom je vanzelf nog wat andere rommeltjes tegen die ook niet kunnen blijven liggen.
Vandaag om 10 uur samen met Edith richting een appartement waar zij even wat af wilde geven voor een collega. Dit appartementen complex heb ik ook bekeken om te gaan wonen. Het is 2x zo duur als waar ik nu woon en ziet er schitterend uit. Maar ik ben blij dat ik hier woon, de bus stopt om de hoek, het is ontzettend levendig, het stikt hier van de restaurantjes en het scheelt natuurlijk een bak geld… maar vooral: minder steriel, is toch gezelliger… Leuk dus om gezien te hebben, maar fijn dat ik daar niet zit.
Daarna lekker samen gebruncht en nog wat door de stad richting huis gewandeld. Relaxte dag en ontzettend veel gelachen met Edith, heerlijk.
De eerste week is voorbij gevlogen. Ik begin mijn draai een beetje te vinden, m’n studio vind ik er nu echt gezellig uitzien, ik weet de winkeltjes een beetje te vinden in de buurt en ik slaap wat beter -waarschijnlijk ook omdat het niet meer zo ongelooflijk heet is.
Het in mijn eentje zijn, valt me mee, ook omdat ik zo ontzettend veel gezellig app-contact heb met iedereen, super leuk!
En nu zo nog even mijn tas in pakken voor morgen, m’n mokapotje en mugcake klaar zetten en dan maar richting bed. Morgen om 5:15 eruit. Ben heel benieuwd wat komende week weer gaat brengen: ik zag dat we rozen en koekjes gaan maken… leuk leuk leuk!
A bientôt!
Reacties
Mam
Geplaatst op 10 september 2018 om 20:37 uur
Die vraagtekens moesten een duim omhoog zijn, want ik vind je super!
|
Marion Wouda
Geplaatst op 10 september 2018 om 18:05 uur
We appen dan wel niet maar ik geniet met volle teugen van je blog!
|
Mam
Geplaatst op 10 september 2018 om 12:49 uur
????
|
Saskia
Geplaatst op 10 september 2018 om 08:09 uur
Wat super leuk om je eerste week zo te lezen ook al had ik al het een en ander via de app van je gehoord. Het klinkt allemaal als een heel mooi bijzonder avontuur. En inderdaad blijf in het moment, niet te veel vooruit denken. Van kijken leer je het meeste. Ik heb heel wat uurtjes naar mijn chef in de kapsalon gestaan om te kijken en ook naast mijn oom in de bakkerij :-)
Hoop dat je nu lekker ligt te slapen en morgen weer vroeg op.
Fijne week!
|