Reisgids > Suriname
Een introductie van vakantieland Suriname
Suriname is een republiek aan de noordoostkust van Zuid-Amerika, waarvan Paramaribo de hoofdstad is. Het land heeft een kustlijn van maar liefst 386 kilometer, waar jaarlijks duizenden toeristen op af komen. Het land wordt in het midden in twee delen gesplitst door de rivier Suriname. Tot 1983 had het land zelfs nog een district wat de naam Suriname droeg, maar deze werd door de jaren heen in meerdere fases opgedeeld.
Tot 25 november 1975 behoorde Suriname tot het Koninkrijk der Nederlanden. Aruba behoort vandaag de dag nog tot dit koninkrijk.
Het klimaat van Suriname
In Suriname heerst een tropisch regenwoudklimaat, met een grote en een kleine regentijd. Deze periodes worden afgewisseld met twee droge tijden. Veel toeristen kiezen ervoor om Suriname in deze droge periodes te bezoeken. In de droge periode ligt de temperatuur gemiddeld op zo’n 32 graden Celsius, terwijl de temperatuur in de regentijd op gemiddeld 27,3 graden Celsius ligt. De nachten in Suriname zijn relatief warm met een temperatuur van zo’n 24 graden Celsius.
Vervoer in Suriname
Doordat slechts een kwart van de wegen in Suriname verhard is, vinden veel mensen het reizen door Suriname een hele ervaring. Wanneer je door Suriname reist kun je kiezen voor het huren van een auto, het openbaar vervoer nemen of langere afstanden per vliegtuig afleggen. In de hoofdstad van Suriname bieden verschillende bedrijven de mogelijkheid aan om een auto te huren.
Ook met het openbaar vervoer kun je een heel eind landinwaarts trekken vanuit Paramibo. De busjes in Suriname zijn van de ‘Particuliere Lijnbus Organisatie’, wat betekent dat de busjes particulier bezit zijn. Voor een vast bedrag kun je instappen en meerijden tot de gewenste bestemming. Wanneer je echt ver buiten Paramaribo wilt komen kun je het beste kiezen voor het vervoer per omgebouwde vrachtwagen, die iedere ochtend rond 9.00 uur uit de hoofdstad vertrekt.
Naast het vervoer per gehuurde auto of per bus kun je er ook voor kiezen om een taxi te huren. Deze taxi’s rijden naar bestemmingen binnen en net buiten Paramaribo. Taximeters kom je niet of nauwelijks tegen in Suriname, wat het belangrijk maakt om vooraf een prijs af te spreken.
Tradities en feestdagen in Suriname
De bevolking van Suriname viert verschillende nationale veestdagen. Zo wordt op 25 februari de ‘dag van de revolutie’ gevierd, gevolgd door de ‘dag van de arbeid’ op 1 mei. Op 25 november viert men in Suriname de dag waarop Suriname onafhankelijk werd van het Koninkrijk der Nederlanden.
Deze feestdagen gaan op verschillende plekken in Suriname gepaard met leuke festiviteiten. Een unieke traditie aan Suriname is de viering van de eerste schepen met Hindoestanen, Javanen en Chinezen, wat op respectievelijk 5 juni en 9 augustus gevierd wordt.
Zonuren: 2555
Regen: 2200mm p/j
Taal: Nederlands
Hoofdstad: Parimaribo
Munteenheid: Surinaamse dollar
Oppervlakte: 163820 km²
Inwoners: 638.567
Dichtheid: 3,9 inwoners per km²
Sporten in Suriname
Wanneer je wilt sporten in Suriname kun je het beste naar het natuurreservaat van Centraal-Suriname gaan. In dit gebied wonen weinig mensen, wat je alle ruimte biedt om te wandelen, te hardlopen of te fietsen. Kies bij voorkeur voor een mountainbike als je gaat fietsen, want het merendeel van de wegen is onverhard in dit gebied.
Ook Surinamers zelf fietsen en wandelen geregeld. Daarbij zijn Surinamers geregeld op de kleine voetbalveldjes te vinden, die je overal in het land tegen zal komen.
Belangrijke bezienswaardigheden
In Suriname kun je verschillende bezienswaardigheden bezoeken die op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staan. Een van deze bezienswaardigheden is het Natuurreservaat van Centraal-Suriname. Het is het grootste natuurreservaat van Suriname en een van de grootste beschermde tropische regenwouden van de wereld. Trek niet zomaar het regenwoud in als je hier onbekend mee bent! Het is beter om in dit geval naar een rondleiding te vragen van een lokale gids.
Ook de historische binnenstad van de hoofdstad Paramaribo is absoluut een bezoekje waard! Deze binnenstad staat net als het natuurreservaat sinds 2002 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.
Heb je foto’s gemaakt van deze of andere bezienswaardigheden in Suriname? Deel je mooiste foto’s en ervaringen op je persoonlijke reisblog op volgmijnreis.nl!
Geloof, cultuur en talen
Suriname heeft meer dan 600.000 inwoners, waarvan de meeste mensen in het noorden van het land wonen. Inwoners spreken tezamen meer dan twintig verschillende talen, waarbij het Surinaams, Nederlands, Sarnami Hindoestani en het Javaans de meest gesproken talen zijn. Het merendeel van de bevolking in Suriname is meertalig.
Het christendom is in Suriname het populairste geloof, waarbij ongeveer de helft van de christenen aanhanger is van het protestantisme en de andere helft het rooms-katholieke geloof aanhangt. Naast het christendom zijn ook het hindoeïsme en de islam twee populaire geloven in Suriname.
Eten en drinken in Suriname
Net zoals op een eiland als Aruba is ook de Surinaamse keuken erg divers, door de verschillende bevolkingsgroepen die door de jaren heen naar het land zijn getrokken. Lekker eten en drinken is van groot belang voor de Surinaamse bevolking. In het land heeft iedere bevolkingsgroep z’n eigen specialiteiten, wat het ontzettend leuk maakt om uiteten te gaan in dit land.
Op vrijwel iedere Surinaamse menukaart zal je roti tegenkomen, wat naast Maksi Alesi en bruine bonen met rijst de populairste gerechten zijn. Maksi Alesi is een typisch Creools rijstgerecht. De gerechten die je in Suriname voorgeschoteld krijgt bevatten vaak veel kip en peper, wat zeker in het begin even wennen kan zijn.
Wil je een typisch Surinaams drankje proberen? Kies dan voor de Parbo, een Surinaams lokaal biertje wat gebrouwen wordt van rijst. Dit drankje is erg populair, omdat de meeste buitenlandse biersoorten veel duurder zijn in Suriname.
Toerisme in Suriname
Als land is Suriname voornamelijk in het noordelijk deel goed voorbereid op de komst van de duizenden toeristen die jaarlijks naar het Zuid-Amerikaanse land trekken. In het noorden van Suriname heb je verschillende fraaie hotels, waar zowel zakenlui als vakantiemensen overnachten.
Ook in de hoofdstad Paramibo merk je dat het toerisme een belangrijke inkomstenbron is voor de bevolking van Suriname. Je vindt hier verschillende hotels, hostels en restaurantjes om je vakantie in Suriname aangenaam te maken. Met de komst van verschillende bezienswaardigheden in Suriname wordt het land steeds aantrekkelijker voor toeristen.